Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

Artan yakıt maliyetleri, tükenmekte olan petrol rezervleri, daha ekonomik ve çevreci araç kullanma beklentilerinin doğurduğu alternatif yakıt arayışları, beraberinde elektrikli araçları sektöre kazandırmış ve Elektrikli Araç Şarj İstasyonu ile bizleri tanıştırmıştır. Düşük karbon salınımı ile atmosferle dost olduğu gibi, düşük enerji tüketimine nazaran yüksek performans göstermesi açısından da hızla tercihler arasında yer almaya başlayan bu araçların güç kaynağı ASPOWER güvencesi ile sektörde.

Araç Şarj İstasyonu; elektrik enerjisi alt yapısına sahip, sadece uyumlu araçların enerji ihtiyacını karşılamak amaçlı kurulmuş üniteler olup, haberleşme donanımları ile desteklenmiş sistemlerdir. Farklı lokasyonlarda, kolay ulaşılabilir olması adına, proje, alt yapı, kurulum ve takibini gerçekleştirdiğimiz Elektrikli Ünite sistemlerimiz, daha çok halka açık ( otoyol, akaryakıt istasyonları, dinlenme tesisi, havaalanı,otogarlarla), kurumsal olarak ( otopark, site, süpermarket, eğlence merkezleri ve şirketler) ile ayrıca bireysel lokasyonlara da itina ile kurulumunu gerçekleştirdiğimiz hizmetlerimiz arasındadır.

AC ve DC akım olarak iki yakıt alternatifine sahip eşarj sistemlerimiz, aynı zamanda ağ yönetim özellikleri ile de konforlu kullanım avantajı sağlamaktadır. Şarj istasyonları özelliği taşıyan DC şarj ünitelerimiz, araçların ihtiyacı olan DC (doğru akım) elektrik enerjisini, direk araç bataryasına nüfuz edecek biçimde optimize edildiği için 1 saat gibi kısa bir sürede aracın sürüşe hazır olmasını sağlayacak gücü sisteme aktarabilme özelliğine sahiptir.

Çift girişli enerji paylaşım özellikleri ile de fonksiyonel ve yüksek kapasite enerji gücüne sahip istasyonlarımız, soket çeşitliliği ile de her araca uyum sağlayacak özellikleri bünyesinde taşımaktadır. Şarj İstasyonu şarj etme süreleri, tamamen aracın şarj gücü ve batarya kabiliyetine (kVA) bağlı olarak değişmekte olup, aynı zamanda güç kaynağının kapasitesine bağlı olarak da değişkenlik göstermektedir.

Yavaş şarj (3-6kW), hızlı şarj (7-22 kW) ve ultra hızlı şarj (50 kW)  olarak değişkenlik gösteren Elektrikli İstasyon çeşitlerimiz, her araç soketine uyum sağlayacak kapasiteye sahiptir. Ev ve özel kullanım alanları için yavaş şarj (AC) kamuya açık, oto yol yardım, akaryakıt istasyonları ve servis istasyonlarında kullanılacak hızlı ve ultra hızlı (DC) şarj ünitelerimiz ile artık istasyon arama devri son bulacaktır. Elektrikli şarj ünitesi ile araç bataryası arasında köprü vazifesi kuran şarj kablosu vasıtası ile doldurulan batarya, aracın ihtiyacı olan doğru kW’ı batarya içine depolamaktadır.

Araç içerisindeki dijital kanallar yada mobil uygulama alt yapımız sayesinde ayarlanabilen şarj süreleri, aynı zamanda aracın kat edeceği km miktarı ve şarj kullanım oranını da sürücüye bildirerek konforlu kullanım imkanı sunmaktadır. EPDK’nın belirlediği mevzuat dahilinde, tüm kurumsal ve bireysel kullanım alanlarına güvenle kurulumunu yaptığımız  Şarj İstasyonu ünitelerini, koşullar uygunsa alternatif solar ve rüzgar enerji sistemleri ile de destekleyerek, kendi elektrik enerjisini üretme alt yapısını da hazırlıyoruz.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu kurma maliyetini, lokasyonda bulunacak olan ünite sayısı, hız kapasitesi, kullanılacak ise solar panelleri çerçevesinde şekillendiriyor, daima ulaşılabilir, ekonomik, sektörün düşük maliyetli, kaliteli istasyonlarını ASPOWER güvencesiyle yükseltmeyi  hedefliyoruz.

Elektrikli araçların Türkiye genelinde kullanımının yaygın hale gelmesi için gerekli elektrikli şarj istasyonları alt yapısının proje ve imalatlarını %100 yerli üretim kalitemizle üstleniyor, AR-GE çalışmalarımız ile de gelişim ve değişimleri destekleyici çalışmalar gerçekleştiriyoruz.

Her proje için özel, uygun fiyat anlayışımızla daima ulaşılabilir hizmet, memnuniyet dolu referanslar edinmeyi amaç edinen firmamız, yeni nesil elektrikli şarj istasyonları adına ASPOWER markasını kazandırmaya, yeni istasyonlar ile yeni lokasyonlara da ASPOWER kalitesini kazandırmaya devam etmektedir.

Elektrikli Otomobil Şarj İstasyonu Çeşitleri

Elektrikli Otomobil Şarj İstasyonu Çeşitleri nelerdir? Hiçbir petrol türevi yakıta ihtiyaç duymadan, tamamen araç bünyesindeki bataryaya elektrik enerjisi depolanması ve bu akımın kullanması ile hareket eden elektrikli araçlar, bu sayede çevreci, ekonomik ve sıradışı bir araç kullanım deneyimi yaşatmaya başlamıştır. Yaygınlaşmaya başlayan bu Elektrikli araç kullanımı ile birlikte Elektrikli Otomobil Şarj İstasyonu Çeşitleri kurulmaya başlanmış fakat şimdilik yalnızca araç trafiğinin yoğun olduğu lokasyonlar sınırı dahilinde kalmıştır.

Elektrikli araç şarj istasyonlarının yurt geneline yaygınlaştırılmasının hızlandırmak, mevcut konumlardaki çeşitliliği artırmak ve hızlı şarj istasyonlarını en yakın ulaşılabilir lokasyona kurmak için bu yeni nesil sektöre adım atan firmamız,  yıllardır kesintisiz güç kaynakları proje ve imalat sektöründe kazandığı altyapı ve deneyimi, yeni nesil şarj istasyonları kurulumu ve takibini de üstlenmeyi bir görev bilmektedir. 

Elektrikli Otomobil DC akımlı hızlı şarj istasyonları ve AC gerilimli ev tipi şarj üniteleri olarak çeşitlenmektedir.  Avrupa standartlarında  %100 yerli üretim istasyonlarımız,  her aracın ihtiyacı olan DC (doğru akım) enerjiyi karşılayacak donanım ve alt yapıya sahip olup, AC-DC Güç Çevrimi performansı ile de hızlı şarj kapasitesine sahiptir. Şebeke elektriği kullanılarak yada yeni nesil solar sistem doğal enerji alternatiflerinin yardımıyla kurduğumuz, elektrikli araç şarj istasyonlarımız, ticari amaçlı kullanılan DC gerilimli yani hızlı şarj performansına sahip istasyonlar olup, bu istasyonların özelliği, şarj için en uygun doğru akımı AC-DC güç çevrimi işlemini bünyesinde gerçekleştirerek araç bataryasına iletme özelliğine sahip olmasıdır.

Esasen şebekeden AC akım olarak gelen enerjiyi, istasyon içinde DC ( Doğru akım) olarak eviren, bu sayede hem araç içine doğru enerjinin gönderilmesine, hem de daha hızlı ve güvenli şarj sürecinin geçirilmesine katkı sunan DC elektrikli şarj istasyonlarımız, ASPOWER güvencesi ve kalitesindedir.

AC ve  DC Arasındaki Farklar Nelerdir?

Esasen AC ve DC akım olarak şarj üniteleri iki tipe ayrılmaktadır. Kaynaktan gelen akım belirli bir frekansta yön değiştiriyorsa AC yani alternatif akım meydana gelmektedir. Araca alternatif akım verilmesi durumunda araç içinde bulunan dahili batarya şarj cihazı araç bataryasını şarj edecektir ki buda aracı daha yavaş şarj etmesine zemin hazırlamaktadır bu sebeple ev tipi olarak nitelendirilen bu üniteler daha çok bireysel kullanımlar için tasarlanmıştır. Elektrik devrinden gelen akımın, yön değiştirmeden, direk bataryaya iletilmesine de DC denilmektedir.

Frekansı her zaman 0 ve güç faktörünün değişmeksizin 1 olması, sistemde bir enerji dönüşümüne gerek duymayacağı için DC güç akımı aracın daha hızlı şarj edilmesine imkan tanımaktadır. Bir nevi enerjinin istasyon içinde dönüştükten sonra bataryaya iletilmesi anlamına gelen bu işleyişte şarj süresi daha kısa, dolum oranı daha hızlı olmaktadır. Buda yoğun lokasyonlarda DC istasyonlarının kullanımını favori hale getirmektedir.

Elektrikli Şarj İstasyonları Nasıl Kurulur?

Modernleşen dünya, tükenme eğiliminde olan akaryakıt kaynakları, kirlenen atmosfer ve çevreci yakıt arayışı beraberinde elektrikli araç üretimini ortaya çıkarmış ve bu da ihtiyaç duyulacak enerji kaynağı için Elektrikli Şarj İstasyonları Nasıl Kurulur? sorusunu gündeme taşımıştır.

Her geçen gün yaygınlaşan elektrikli araç kullanımı için yoğun lokasyonların dışında da araç şarj istasyonlarının kurulmasına katkı sağlamak ve desteklemek amaçlı yürüttüğümüz AR-GE çalışmalarımız ve %100 yerli üretim tasarımlarımızla Elektrikli Araç Şarj İstasyonu projesini üstleniyor, AC üniteler ve DC hızlı istasyon çeşitlerimiz ile sektörün beklentilerini karşılamayı hedefliyoruz.  Özellikle DC frekanslı istasyonlarımız otoyol, eğlence merkezleri, oto servisler, akaryakıt istasyonları gibi yoğun araç trafiğinin olduğu lokasyonlar için ideal olup, güç paylaşım ve hızlı şarj özellikleri ile fonksiyonel istasyonlardır. 

Bakanlık ve EPDK mevzuatları çerçevesinde, kaliteli firma kimliğimiz ve donanımlı güç kaynakları alt yapımız ile elektrikli şarj istasyonları tasarım ve kurulum alanında da başarı göstereceğimize inanarak çıktığımız bu yolda, mühendislerimizin desteği ve profesyonel firma kimliğimizin kalitesi ile tescillenmiş elektrikli şarj istasyonlarının üretimini gerçekleştiriyor, proje, alt yapı, kurulum, bakım ve takibini de titizlikle üstleniyoruz.

Ulaşılabilir ve ekonomik, yüksek performanslı hızlı şarj istasyon çeşitlerimiz ve her araç modeline uygun soket alternatiflerimiz ile istenilen lokasyona istasyon kurulumunu gerçekleştiren firmamız, gerekli alt yapı ve proje çalışmalarını bizzat üstlenerek ASPOWER kalitesinde, ihtiyacınız olan istasyonları kurmaktadır.

Kendi Şarj İstasyonunuzu Kurun

Minimum düzey sera gazı salınımı yapmamasından ötürü çevreci olarak nitelendirilen ve  gelecekte fosil yakıtın yerini alacak alternatif yakıtla hayatımıza giren elektrikli araçlar, Elektrikli Şarj İstasyonu Nasıl Kurulur sorusunu da beraberinde getirmiştir. Alışveriş Merkezleri, havaalanları, otoyollar, site ve otoparklarda bulunan şarj ünitelerinin zamanla yetersiz kalacağının ve yaygınlaştırılması gerektiğinin bilinci ile %100 yerli üretim, birinci sınıf kalite istasyonları, uygun fiyat anlayışımız ile dilediğiniz lokasyona kuruyoruz. 

Gerek bireysel gerekse kurumsal ihtiyaçları karşılamak adına, AC yada DC istasyonların üretim ve kurulumunu titizlikle gerçekleştiren firmamız, tüm sorumluluk ve takibini de bizzat üstlenmektedir. DC hızlı şarj özelliğine sahip, Avrupa standartları ve kalitesindeki istasyonlarımızın kurulumu için gerekli proje, alt yapı, montaj ve bakım aşamalarını tecrübeli firma kimliğimiz ile gerçekleştiriyor, düşük maliyete sağlıyoruz.

Kendi garaj yada otoparkınızda aracınızı güvenle şarj etme olanağı sağlayabileceğiniz AC üniteler, ticari amaçlı açık alan lokasyonlarına elektrikli şarj istasyonu kurmak için ihtiyacınız olacak DC istasyonları, ASPOWER güvencesi ve kalitesi ile güvenle tercih edebilirsiniz. Dilenen kW ta kadar enerjiyi depolayabilme olanağı sunan istasyonlarımız, temassız ödeme nitelikleri ve farklı soket çeşitleri ile her beklentiyi karşılayacak kapasiteye sahiptir.

Yoğun kullanım alanında yer alacak çoklu DC istasyonlar için solar sistemden faydalanabilme alt yapısı ile  düşük maliyete yüksek performanslı enerji elde etme imkanı da sağlayan elektrikli şarj istasyonlarımız, aracın ihtiyacına ve batarya kapasitesine uygun, doğru akımı, direk olarak iletme ve hızlı şarj etme özelliğine de sahiptir.

Yeni nesil elektrikli araçların ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılamak için kurulan eşarj istasyonları, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması, düşük maliyetli  ve atmosferle dost yapısı ile elektrikli araçların en güvenilir güç kaynağıdır.

EPDK’nın mevzuatlarını yerine getiren her kişi ve kuruluş elektrikli araç şarj istasyonu kurabilir, dilenirse güneş panellerinden faydalanarak, yenilenebilir enerji ile elektrik enerjisi üretebilir.

Kurulacak olan elektrikli araç şarj istasyonlarının sayısı, kW kapasitesi gibi etkenler kurulum maliyetini belirlemekte olup, ayrıca solar güneş panelleri talebi ve watt gücü de maliyette değişkenlik gösteren etkenler arasındadır.

Şarj hizmeti fiyatı kVA üzerinden belirlenecek, şarj istasyonlarının bir ağa bağlı ve mobil takip kullanımına tabi olması beklenecek, halka açık istasyonlardan her araç istifade edebilecek ve EPDK'dan işletme lisansı alan kurumlar istasyon açma yetkisine sahip olacak.

Yaygınlaşmaya başlayan elektrikli araç sayısına paralel olarak kazandırılan elektrikli araç şarj istasyonları  sayısı 2022 itibari ile 2.600 olarak belirlenmiştir.

Portatif ve hafif yapısı sayesinde her yere taşınıp, ev yada ofiste şarj depolama avantajı sağlayan bu düzenek sayesinde, ihtiyaç durumunda istasyon aramaya gerek kalmadan otomatik araç şarj işlemi yapılabilmektedir.

Yaygınlaşan elektrikli araç kullanımı beraberinde elektrikli araç şarj istasyonu gereksinimini doğurmuş ve bunun için devlet bir adım atarak, istasyon kurulumu yapacak birey ve kurumların %75’ine geri ödemesiz 20 milyon destek vereceğini duyurmuştur.

Google haritalar yada firmaların mobil uygulamaları üzerinden size en yakın elektrikli araç şarj istasyonu lokasyonunu tespit edebilir, araç kullanım sürenizi bu doğrultuda belirleyebilirsiniz.

Elektrik alt yapısına bağlı şarj ünitesi ile araç şarj giriş paneli arasında bağlantı oluşturacak şarj kablosunun simetrik olarak birbirine bağlanması, süre ve hız ayarı yapılması ile şarj işlemi başlatılmaktadır.

Elektrikli araçlarda AC (alternatif akım) ve DC (doğru akım) olan iki yakıt tipi vardır. Fakat araçlar DC akım ile beslenmektedir, şarj ünitelerinde yada araç bataryalarında bulunan dönüştürücüler ile şebekeden gelen AC akımı DC akımına dönüştürülerek depolama yapılmaktadır.